Flentrop Orgelbouw

Juist de afwerking beïnvloedt het klinkende eindresultaat

Stemmen & Onderhoud

Stemmen en onderhoud van orgels vormt een belangrijk deel van ons werk. Onze stemmers wonen verspreid over het land en zijn bij ons in vaste dienst. Net als bij grote restauratieprojecten kijken we naar de wezenlijke kenmerken van een instrument en hoe we die op de meest integere manier kunnen respecteren. De orgels waaraan we werken bestaan immers vaak al eeuwen en gaan hierna nog generaties mee.

“Het stemmen of intoneren van een orgel is een prikkeling van je creativiteit. Waar komt de ontstemming vandaan? Waarom doet een pijp niet wat je wilt? Dat is een puzzel en zoektocht om uit te zoeken en het leuke van het vak.”

Stemmen en onderhoud gaan altijd samen

Bij iedere stembeurt inspecteren we systematisch het orgel en voeren we kleine reparaties ter plekke uit. Alle onderdelen hebben immers directe invloed op de klank! Ook intonatiegebreken en kleine mechanische of electro-pneumatische storingen verhelpen we bij ons stembezoek. Denk aan een verzakte pijp rechtzetten, het smeren van de motor, een scheurtje in een pijp solderen of de toetsen op een lijn zetten.

Is er meer aan de hand? Dan bespreken we dit meteen met u en geven dit door aan de chef van de werkplaats. Hij maakt een rapport op waarin duidelijk staat hoe het orgel eraan toe is, wat er nodig is qua onderhoud en hoe dit kan worden aangepakt.

Ook als er niet op het orgel gespeeld wordt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Daardoor zijn we er op tijd bij als er onderdelen slijten of verzakken en kunnen we voorkomen dat dingen kapotgaan. Als u een vast stemabonnement heeft, bellen we als het weer tijd is voor ons volgende bezoek.

Wat we doen

Monitoren

Hoe het orgel eraan toe is

Inspectie

Storingen, intonatie gebreken

Reparatie

Klein herstel direct ter plekke

Aanpassen

Volume, karakter van de klank

Rapport

Na stembezoek of op verzoek

Bij een generale of grote stemming lopen we alles door en bouwen de stemming vanaf het begin weer helemaal op. Dit is nodig als de stemming zover is verlopen, dat het bijstemmen van individuele pijpen niet meer afdoende is. Na de stemming zit het bouwwerk van tonen weer goed in elkaar waardoor het instrument gaat stralen.

Een kleine stemming is minder intensief. Hierbij pakken we alleen de dingen aan die niet goed zijn. We doen een zorgvuldige stemmingscontrole, zodat het orgel daarna weer goed klinkt.

Soms is een instrument wel gebouwd vanuit een goed uitgangspunt, maar zit een orgel ‘niet goed in zijn vel’. De klank en het karakter moeten dan wel hetzelfde blijven, maar het orgel moet beter klinken. Dit doen we met een intonatiecontrole: we herstellen de pijpen die niet klinken als de rest.

Bij een herintonatie bouwt ons team de klank van onderaf weer helemaal opnieuw op. Daarin nemen we alles mee, van het pijpwerk en het materiaal tot de windvoorziening. Een herintonatie verandert ook het karakter van het orgel. Bij een monument is daar een vergunning voor nodig. Het is ook mogelijk een herintonatie te doen van een specifiek register.

Stemmen & onderhoud; informatie en tips

Ons team stemmen & onderhoud

Onze stemmers en intonateurs zijn allemaal ook musici. Doordat we de instrumenten zelf bespelen, kunnen we het orgel muzikaal richting geven én de speelaard zo prettig mogelijk maken voor de klant. Geeft de organist aan dat het touché niet lekker voelt of een toets te langzaam terugkomt? Dan begrijpen we waar het over gaat en nemen dit meteen mee.

We houden elkaar scherp, doordat er ruimte is voor ieders inbreng. Welke kant willen we uit, welke keuzes maken we daarbij? Samen zetten we de muzikale lijnen uit, sparren met elkaar en maken een goed plan: we doen het als team. Dat gaat in nauw overleg met de orgeladviseur, die voor ons een belangrijk klankbord is.

Ordering tuning & maintenance

Ons team stemt en onderhoudt vele instrumenten over de hele wereld. Dat doen we in kerken, concertzalen, universiteiten en overige zalen.

Interesse in een stemming, onderhoud of intonatie van uw orgel? Neem gerust contact met ons op.

Flentrop Orgelbouw logo

Flentrop
Orgelbouw

Flentrop adres