Bouwhistorisch onderzoek
U heeft een historisch belangrijk orgel en wilt weten wat er aanwezig is en wat de waarde is van het materiaal. Of er is een vermoeden dat er historisch materiaal in het orgel zit en u wil checken of dat klopt. Het kan ook zijn dat u wilt weten of het historisch materiaal belangrijk genoeg is om een restauratie op te baseren, of dat er aanknopingspunten zijn om met een restauratie een bepaalde kant op te gaan.
Zorgvuldige documentatie en bouwhistorisch onderzoek van het orgel kan hierin helderheid verschaffen. Dit doen we vaak in een restauratieproject, maar soms ook als op zichzelf staand project.
De documentatie van een orgel is heel spannend. Je ontdekt dingen waarvan je niet weet dat het bestaat en dingen die nog niemand weet. Je komt op onontgonnen terrein.
Documentatie bij restauratie
Documentatie in een restauratieproject voor restauratiebeslissingen op basis van historische feiten.
Documentatie als opdracht
Documentatie van klinkend erfgoed en bouwhistorisch onderzoek als op zichzelf staand project
Zorgvuldig vastleggen van klinkend erfgoed
De documentatie van een orgel is niet alleen belangrijk voor een eventuele restauratie, maar ook voor het zorgvuldig vastleggen van ons klinkend erfgoed. Na schade, brand of het zelfs geheel verloren gaan van het instrument, wil je het orgel kunnen reconstrueren en het weer laten klinken zoals het vroeger klonk. Zeker sinds de brand in de Notre Dame, is het voor orgeleigenaren een belangrijk argument om het orgel goed vast te leggen voor het nageslacht.
“Klinkend erfgoed is heel bijzonder. Je kunt niet precies terughalen hoe iets destijds rook of voelde, maar we kunnen nog wel achterhalen hoe een orgel 600 jaar geleden geklonken heeft."
Aanpak Documentatie
Goede afspraken
Samen bepalen we wat er gedocumenteerd moet worden en hoe we dit het beste kunnen aanpakken.
Helder traject
De documentatie op locatie duurt enkele weken tot maanden, met 1 of meer van onze mensen.
Overdraagbaar
Presentatie resultaten volgens internationale standaarden, voor orgelmakers en -experts.
Overzichtelijk Rapport
Met duidelijke tekst, foto’s, tekeningen, tabellen en soms een 3D-model. Evt. live presentatie op locatie.
Uitgelichte projecten
Een documentatie of bouwhistorisch onderzoek is altijd bijzonder. Je kunt zien hoe iemand het orgel honderden jaren geleden gemaakt heeft. Dat geeft een gevoel van ontzag én je kunt er veel van leren. Zodat als je het orgel reconstrueert of herstelt, het instrument weer honderden jaren meegaat.
Rijksmuseum
Torrlösa
Lüneburg
"In Mölln hebben we gotische pijpen in onze handen gehad uit 1436. Wie kan dat zeggen? Dat is spectaculair, daar word je wel echt vrolijk van."
Contact
Ons team verzorgt regelmatig de documentatie van orgels over de hele wereld. Dat doen we voor kerken, concertzalen, universiteiten en particulieren.
Interesse in de documentatie van uw orgel? Neem gerust contact met ons op.